French English German Italian Spanish
Communautés

MPLUSM Architects : Villa Anemolia

Dans le village de Megalochori sur l’île Grecque de Santorin, l’agence MPLUSM Architects a dessiné la "Villa Anemolia". Une architecture simple et épurée dans le style de cette île des Cyclades. Le volume creusé plonge le visiteur dans un monde caverneux à la géométrie organique.

La lumière pénètre dans l’espace via la façade sur la cour et les nombreux puits de lumières creusés par les architectes dans l’existant. Afin de retrouver une rigueur dans les formes et l’agencement, du mobilier de bois encadre l’espace et s’intègre directement aux murs, à l’image des canapés et des couchettes du salon. Pour contraster avec les murs immaculés et le bois brut, le sol se pare de ciment avec une finition mate, traditionnelle dans l'île.

Sur ce projet, l’agence MPLUSM Architects précise :

"Megalochori is an introverted and quiet village in Santorini, one of the few to have retained its traditional character intact. Villa Anemolia is near the beginning of the central winding footpath that descends gradually towards the village’s square. With the privacy of a walled courtyard and away from the island’s jostling summer crowds, this villa has all the prerequisites for a peaceful stay of guests.

The preexisting house required a renovation in order to address hospitality requirements and to reach a level of heightened architectural simplicity. The three rooms were preserved with minimum alterations –allowing for two bedrooms with an interconnecting door and a living area to be shared.

Their vaulted ceilings belong to a long tradition of such traditional structures in Santorini, when long wooden beams weren’t available in order to bridge the span of rooms. Thus interiors in the island are typically cavernous, embedded in the volcanic soil with light coming only from the façade towards the courtyard. Villa Anemolia is no exception –we supplemented this with new skylights and with embedded lights in small wall recesses so as to offer a dispersal of luminosity. The plan of the villa –typical for the traditional cavernous spaces of the island- retains this organic geometry which departs from the orthogonal. This made us replace all previous free standing furniture with built-in beds that seemingly continue the cement floor, a matte finish that is traditional for the island.

The new wardrobes merge with the walls while wooden sofa beds flank the common living area. A large mirror next to one of the wardrobe areas extends the oblique geometry of the rooms. New planted areas in the courtyard and roof terrace upgrade all outdoor areas and become the primary backdrop for a pleasant stay."

Photographies : MPLUSM / Andreas Sellinidis

Pour en savoir plus, visitez le site de MPLUSM Architects

Publier votre commentaire

0
  • Aucun commentaire sur cet article.

ADC Awards

ADC-Awards-2017 logo-250-01
Les réalisations architecturales les plus remarquables élues par la communauté professionnelle

>> En savoir plus

 

MIAW

logo miaw blanc ok

Un Prix international décerné aux meilleurs produits par les architectes et les professionnels de l'agencement

>> En savoir plus