frendeites
Communautés

CLB Architects : Peaks View Residence

L'agence d'architecture américaine de John Carney, Eric Logan et Kevin Burke a réalisé la "Peaks View Residence" à Wilson dans le Wyoming aux Etats-Unis.

S'intégrant dans le paysage presque vierge de la région, cette maison bardée de bois de cèdre associe les codes des habitations locales tout en les modernisant. Sa silhouette consitutée de trois blocs se prolonge avec un appentis inversé. Cette terminaison à la large façade vitrée et idéalement orientée baigne l'intérieur de lumière naturelle.

Sur ce projet, l'agence CLB Architects précise :

"The Peaks View residence is sited near Wilson, Wyoming, in a grassy meadow, adjacent to the Teton mountain range. The design solution for the project had to satisfy two conflicting goals: the finished project must fit seamlessly into a neighborhood with distinctly conservative design guidelines while satisfying the owners desire to create a unique home with roots in the modern idiom.

Within these constraints, the architect created an assemblage of building volumes to break down the scale of the 6,500 square foot program. A pair of two-story gabled structures present a traditional face to the neighborhood, while the single-story living pavilion, with its expansive shed roof, tilts up to recognize views and capture daylight for the primary living spaces. This trio of buildings wrap around a south-facing courtyard, a warm refuge for outdoor living during the short summer season in Wyoming. Broad overhangs, articulated in wood, taper to thin steel “brim” that protects the buildings from harsh western weather. The roof of the living pavilion extends to create a covered outdoor extension for the main living space. The cast-in-place concrete chimney and site walls anchor the composition of forms to the flat site. The exterior is clad primarily in cedar siding; two types were used to create pattern, texture and depth in the elevations.

While the building forms and exterior materials conform to the design guidelines and fit within the context of the neighborhood, the interiors depart to explore a well-lit, refined and warm character. Wood, plaster and a reductive approach to detailing and materials complete the interior expression. Display for a Kimono was deliberately incorporated into the entry sequence. Its influence on the interior can be seen in the delicate stair screen and the language for the millwork which is conceived as simple wood containers within spaces. Ample glazing provides excellent daylight and a connection to the site."

Pour en savoir plus visitez le site de l'agence CLB Architects

Publier votre commentaire

0
  • Aucun commentaire sur cet article.

ADC Awards

ADC-Awards-2017 logo-250-01
Les réalisations architecturales les plus remarquables élues par la communauté professionnelle

>> En savoir plus

 

MIAW

logo miaw blanc ok

Un Prix international décerné aux meilleurs produits par les architectes et les professionnels de l'agencement

>> En savoir plus

 

CONTACTEZ-NOUS !

5, rue Saulnier - 75009 PARIS

T : +(33) 1 42 61 61 81

F : +(33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.archidesignclub.com

à propos

plan du site

mon compte