French Arabic Chinese (Simplified) Danish English German Hebrew Italian Russian Spanish
Communautés

Piscine intérieure par Paul+O Architects



Au sud-est de l'Angleterre, dans le Buckinghamshire, l'agence londonienne Paul+O Architects a réalisé l'extension d'une maison victorienne. Abritant une salle de sports, une salle de jeu et une piscine de 15 mètres de longueur, le volume de briques rouges s'ouvre sur le jardin, percé de baies composant autant de tableaux.















Sur ce projet, l'agence Paul+O Architects précise:

"The new 525 sq m building — a dramatic contemporary brick pool house in the grounds of a Victorian country house in Buckinghamshire — comprises a gym, playroom and a 15-metre swimming pool and features a link corridor to the main house.

The new addition to the estate is unequivocally contemporary in its design but its form and materiality take inspiration from the existing architecture.

Built of Belgian red brick with a steep pitched roof of handmade clay tiles, the new pool house presents itself as a contemporary annex which is sympathetic to the late Victorian red brick house and yet very much of its own time. The brick is slimmer than its traditional English red brick and a concealed gutter between the brick walls and clay tile roof gives the illusion of a continuous skin, contributing to the building’s bold volumetric form.

At the corners of the building the robust brick walls give way to 3. 8m tall Vitrocsa glass windows that slide back into the cavity wall, dissolving the boundary of inside and out and opening up the pool to the garden.

Strategically placed, the glazed openings relate to the house and the green houses of the adjacent walled garden and are placed to maximize winter sun and heat retention and prevent the pool from overheating in the summer. A long slim window at deck level frames a view of the walled garden from the pool so that swimmers can also enjoy the landscape.

The roof has a 30 degree pitch on two sides-which echoes with the steep roof of the main house-and a 17 degree on the other two, giving rise to an asymmetrical roofline which adds to the building’s playfulness.

Internally the off-white Sto rendered walls and the Sto acoustic ceiling form one continuous skin, culminating in a full-length skylight over the pool (with opening section), which is set off-centre to flood the darkest part of the pool with natural light. Ventilation and services are carefully concealed and supplied via unobtrusive wall grilles and slots in the basalt stone floor. The pool hall is heated by a heat recovery air handling system and the building achieves a good thermal performance through the specification of 300mm reinforced concrete structural walls with insulated cavity.

The swimming pool is connected to the house by a glazed corridor, from which one can also access the carport, a store and the changing facilities. The roof of the link corridor features a full-length skylight, which softly washes the brick back wall with natural light. At night a continuous ribbon of concealed fluorescents washes the same wall with artificial light. The link corridor provides access to the house and also functions as a sheltered dining/seating area with glazed doors, which open out on to the garden. Planters filled with Trachelospermum Jasminoides will eventually cover the entire back wall with green foliage and fragrant flowers, further enhancing the relationship between the pool house and its surrounding garden."

Photographies: Fernando Guerra / Paul+O Architects

Pour en savoir plus, visitez le site de Paul+O Architects.

Publier votre commentaire

0
  • Aucun commentaire sur cet article.

Focus ADC Awards

ADC-AWARDS-2 logo-fond-noir
Les réalisations architecturales les plus remarquables élues par la communauté professionnelle

>> En savoir plus

Focus Miaw 2014

MIAW 2014 fond noir
Un Prix international décerné aux meilleurs produits par les architectes et les professionnels de l'agencement

>> En savoir plus