French English German Italian Spanish
communities

The Orange Cube by Jakob + Macfarlane



The "Orange Cube" agency of Jakob + Macfarlane Architects stands in the Docklands area of ​​Lyon, on the banks of the Saône. Housing the head office of the Cardinal Group real estate developer and a showroom of contemporary design for RBC, the hollow cube is coated with a

second perforated aluminum skin.



































On this project, Jakob + Macfarlane Architects specify:

"The ambition of the development of docks Saone Lyon side, developed by BNS (Waterways of France) in partnership with the Caisse des Depots and SEM Confluence as part of Confluence is to reinvest this area industrial heritage by integrating architecture and cultural programming and commercial.

These docks originally composed of former warehouses (the Sugar, Customs, Salins, the Harbour Master), Crane, functional elements associated with river and stream, mutate into an area of ​​experimentation to create a new landscape articulated towards the river and the hills toward which they turn.

The Orange Cube project is designed as a "cube" orthogonal, in which architects have carved a void that meets the needs of light, air circulation and views. It pierces the empty building horizontally from the banks of the Saone upwards to the roof terrace.

Slightly offset from the existing hall (the Salins, formed of three arches), the cube is backed but stresses its autonomy. In a grip of 29 33 x m, it is designed on a regular grid of concrete posts on 5 floors. A light facade with an apparently random composition of openings is complemented by a perforated aluminum on-facade with pixelated patterns that accompany the flow of the Saone. The orange color refers to the minium, recurring industrial color on port sites.

Jakob + MacFarlane subjected to the cube to create this vacuum, a series of volumetric disturbances related to the subtraction of three volumes conical disposed at an angle facade, roof and at the entrance. These disturbances generate places and relations between the building users, the site and input light in a regular program offices.

A first course comes in direct visual relationship with the vaulted structure of the hall of Salins, its proximity and its shape braced. It connects the two architecturally elements and free space on a double height, protected within the building.

A second elliptical course, monumental, breaks the structural regularity beam-column building on four levels at the angle of the facade facing the river. This perforation, born of the encounter of two curves, establishes a diagonal relationship on the corner. It generates in the depth of the volume a huge atrium around which have a series of balconies connected to the office floors. The façade plane is thus shifted inwardly. She built a new relationship to light and views, both from inside as from outside. This generates a gutting extremely dynamic relation to the building which, in the position of the beholder, never has the same geometry.

The tertiary platforms benefit of light and views to different floors with balconies available at each level. Each tray takes advantage of its access to balconies and its views of a new type of usability, meeting place and informal exchanges.

The search for greater transparency and light transmission on the plates brings elegance and lightness to workspaces.

The top floor is recessed treated with a large terrace where one can enjoy the whole panorama of Lyon, the Fourvière, and Lyon-Confluence.

The project is part of the overall sustainable development approach adopted by the SEM and Confluences Tribe and as such meets the Environmental Specifications charges defined in the context of the development of this area including:

Optimizing the design of facades to reconcile thermal performance and visual comfort with a Ubat <0,7 W / m2 K Factor and Daylight (KRF) of 2% on almost all offices; thermofrigorifique production by heat pumps on water table and the air change with new hygienic recovery high efficiency calories on the air extracted.

The building is linked to future large terraces connected to floating docks. "

Photos: Nicolas Borel

For more information, visit Jakob + Macfarlane Architects site.

Post your comment

0
  • No comment on this article.