French Arabic Chinese (Simplified) Danish English German Hebrew Italian Russian Spanish
Communities

Houses grouped by Bigoni and Mortemard



A Villejuif, south of Paris, this project of houses grouped nestles in the bottom of a dead end. Designed by the architectural firm Bigoni and Mortemard these 7 houses juxtaposed into two parallel bars located on either side of an alley and composed by 3 and 4 houses. Coated with a white wall plaster, the construction of inspiration

à Mediterraneenne strong density Preserve them néanmoins chaque caractère individuel of habitat.





















On this project, Stéphane Bigoni and Antoine Mortemard specify:

"Back a route five lanes busy, the transaction takes place at a dead end with a landscape composed small buildings, houses and workshops, evokes the advantage of a quiet village bustle of the suburbs.

He comes to managing conflicting issues between on the one hand, the individual character of the habitat responding to the site and, secondly, the high density desired along the lines of an ecological requirement of the territory's economy. Passionate architecture, the client has largely supported the project management in these choices, even if the financial balance of a transaction rather militated for accession an apartment building.

The ground plane is apparent simplicity: two separate parallel bars thickness on either side of an alley garden 6m wide. Such a fragment of Medina, plasticity envelopes leaves little guess the actual cutting of the frame. To preserve privacy each dwelling, houses are juxtaposed without overlapping or interlocking. Controlled by a cruciform plan, the main bar of 12m thickness consists of four terraced houses. More sober, and nine meters thick only the second building consists of three townhouses between courtyard and garden. The organization of the volumes, the recesses and indentations generate long diagonal views between residents; they replace the front reports that was feared in such cases.

Houses develop vertically their program (parts 4 and 5), proposing for the first four rooms on the ground floor, raised the dead, open onto terraces in the alley. Stays in double height then take place on the first floor, directly related to a series of terraces that lead to a roof inhabited - Worktops with sink are arranged - wide open to the surrounding landscape.

Hidden under construction, basement car parking and hosts the cellars leaving a surface of the ground conducive to the development of small gardens three houses.

If the facades seem little breakthroughs in all, it is that the light comes mainly from above. Invisible down or across, boxes monumental radiate light overhead light double height room stays, without removing any of their privacy desired. The contrast between the outside and the inside is stunning. As in the medinas, austerity external leaves little suspect generosity of natural lighting homes or livability roofs.

The use of simple and economical materials has developed generous interior space for a modest budget.

Plasticity scale of the wall plaster extra fine white reinforces the Mediterranean atmosphere of the whole. "

Photographs: Bigoni and Mortemard

Discover the Congress Centre Rouen and bank Crédit Maritime Agency by Bigoni-Mortemard.

To learn more, visit the Bigoni-Mortemard.

Post your comment

0
  • No comments on this article.

Focus ADC Awards

ADC-AWARDS-2 logo-fond-noir
The most remarkable architectural achievements elected by the professional community

>> Read more

Focus Miaw 2014

MIAW 2014 fond noir
An International Award to the best products for architects and design professionals

>> Read more